Ефикасно решение за стомачни проблеми.
Ефикасно решение за стомачни проблеми.
Saccharomyces boulardii
S.bulardii е пробиотски квасец, кој е ефикасен во превенција и третман на инфективни и дијареи предизвикани од антибиотици. Резистентна е на делувањето на антибиотиците и може да се користи заедно со нив.
S. boulardii je jedina gljivica među probioticima
S. boulardii je jedina gljivica među probioticima
S. boulardii е единствен квасец меѓу пробиотиците. Клиничките студии ја потврдиле ефикасноста на S.boulardii во превенција и лекување на дијареја, предизвикана од употреба на антибиотици, како и во лекување на Clostridium difficile инфекциите. Корисна е и во превенција и лекување на патничка дијареја, во третман на хронични инфламаторни болести на црева, пореметување на толеранцијата на лактоза, во ерадикација на Helikobaktera pilori.

Позитивното влијание на овој квасец на здравјето откриено е во 1923 година од страна на Анри Булар (Anri Bular), во текот на својот престој во Индокина. Тој забележал дека жителите на Индокина против колера го користеле овој квасец, кој го нема во колонот, но има важна улога во превенција и лекување на колера, како и на други цревни инфекции.
S. boulardii je jedina gljivica među probioticima
U digestivnom traktu S. boulardii ostvaruje trostruko delovanje
U digestivnom traktu S. boulardii ostvaruje trostruko delovanje
Во дигестивниот тракт S. boulardii има тројно делување:

Антимикробно - за својата површина врзува патогени бактерии и нивните токсини и со тоа го подобрува нивното исфрлање од организмот.

Трофичко делување - влијае на работата на ензимите на четкастиот епител со што ја подобрува ресорпцијата на вода и електролити, искористувањето на хранливите материи и ја забрзува регенерацијата на оштетената цревна слузница.

Имуномодулаторно - го стимулира лачењето на IgA кои представуваат прва линија на одбрана од штетните микроорганизми и токсини. Од друга страна, го намалува создавањето на цитокините IL-6, IL-8 и TNF-α кои учествуваат во воспалителниот процес.
U digestivnom traktu S. boulardii ostvaruje trostruko delovanje
Bulacol Najčešća pitanja i odgovori
Bulacol Najčešća pitanja i odgovori
Clostridium difficile
Најчести прашања и одговори
Bulacol Najčešća pitanja i odgovori